Com llevar la calç de les canonades

Com llevar la calç de les canonades?

La calç que s’acumula en les canonades de la teva casa pot danyar els electrodomèstics i fer-los menys eficients. T’expliquem com evitar aquest problema i diferents maneres de netejar la calç de les canonades.

Si els taulells o la mampara de la dutxa tenen una fina capa de color blanquinós i les aixetes semblen apagats i surt menys aigua i amb menys pressió de l’habitual, no hi ha dubte: té un problema de calç a casa. No obstant això, abans de netejar la calç de les canonades, asseguri’s de què realment es tracta de calç.

Per a comprovar si l’aigua de l’aixeta té excés de calç, necessitaràs dues ampolles: una amb aigua embotellada i una altra amb aigua de l’aixeta. Aboca la mateixa quantitat de sabó en totes dues ampolles i agita-les. Si l’aigua de l’aixeta ha generat menys escuma, té excés de calç.

Encara que l’aigua dura o calcària pot provocar picors en pells sensibles, no és perjudicial per a la salut. No obstant això, els dipòsits que deixa en les canonades i electrodomèstics de la teva casa poden provocar avaries i augmentar la despesa energètica. Així que assegura’t de descalcificar les canonades amb regularitat i evita l’acumulació de calç en les seves parets seguint aquests passos:

Taula de continguts

Com descalcificar canonades?

Hi ha diverses maneres de netejar la calç de les canonades.

Vinagre i bicarbonat

És un mètode segur i pràctic, sense ús de productes químics. No obstant això, no és una solució eficaç en casos extrems en els quals les canonades acumulen una gran quantitat de calç. Si aquest no és el cas, segueixi aquests passos:

  • Per a desembussar un desguàs, aboca mig got de bicarbonat pel desguàs, seguit d’aigua calenta.
  • A continuació, afegeix un got de vinagre blanc a la mescla.
  • Deixa-ho reposar durant 20 minutos perquè *actue.
  • Ara afegeix els 3 L d’aigua bullent a la mescla.

Si el remei funciona, sentiràs petites sons procedents de l’interior del desguàs.

Necessites que t'ajudem?

Productes químics

En el mercat existeix una gran varietat de productes químics dissenyats per a descompondre i dissoldre les incrustacions. És important triar un producte que no danyi les canonades. Per a no equivocar-se, demani consell a un professional.

Quan manipuli productes químics, protegeixi’s sempre amb guants i màscara, cobrint-se els ulls, el nas i la boca en la mesura que sigui possible per a evitar reaccions al·lèrgiques. Mantingui la zona ben ventilada.

Segueixi les instruccions del fabricador i vagi amb compte de no barrejar productes diferents, ja que podria provocar fums tòxics i trencar les seves canonades.

Àcid muriàtic

Si busca un producte químic per a eliminar la calç de les canonades, pot provar amb l’àcid muriàtic. Encara que no està dissenyat específicament per a eliminar la calç, és molt eficaç.

Quan utilitzi aquest producte químic, ha de protegir-se amb guants gruixuts, ulleres i màscara. Ventili la zona abans de fer-ho.

  • Per a diluir l’àcid, barregi una part d’àcid amb quatre parts d’aigua (o segueixi les instruccions del fabricant). Comenci lentament per a evitar esquitxades.
  • Retiri la reixeta metàl·lica situada en la boca del tub utilitzant un tornavís.
  • Aboca l’àcid pel forat, amb cura de mantenir-te el més lluny possible.
  • Durant 10 minuts deixa-ho actuar i quan passi aquest temps aboca la galleda d’aigua freda.

Com evitar la calç en les canonades?

Una manera d’evitar les incrustacions de calç en les canonades és instal·lar un sistema de descalcificació de l’aigua o un descalcificador de sal en la clau de pas general.

Quan l’aigua entra en el descalcificador, es filtra i s’elimina qualsevol resta de calç. Solen instal·lar-se al principi d’una xarxa, en el punt d’entrada, per a protegir les canonades i garantir la bona qualitat de l’aigua.

Això es fa mitjançant un intercanvi iònic en el qual unes resines capten el calci i el magnesi de l’aigua i després els eliminen. Quan les resines aconsegueixen la seva capacitat màxima, un descalcificador allibera tots aquests ions retinguts i els expulsa pel desguàs. D’aquesta manera, l’aigua que surt de les seves aixetes serà aigua tova.

És important tenir en compte que no tots els descalcificadors serveixen per al mateix. Alguns estan dissenyats específicament per a electrodomèstics, mentre que uns altres són més adequats per a sistemes d’aigua potable.