Netejar les canonades amb vinagre

Netejar les canonades amb vinagre. Funciona de veritat?

Una de les coses més molestes que poden ocórrer en una llar és una aigüera embussada. Això sol ocórrer per un embús en la canonada, però hi ha moltes causes.

Les canonades embussades són un problema comú en les llars. La causa més comuna dels embussos és l’acumulació de residus, com a restes de menjar en la cuina o pèls en els banys. Per molt que netegis, no sempre pots evitar una canonada embussada i avui et donem algunes idees per a aquells casos en els quals et trobis amb aquesta situació en la teva llar.

Quan el seu desguàs sembla estar embussat, però no del tot, podem arreglar-lo nosaltres mateixos. Utilitzarem productes ecològics, menys agressius amb el medi ambient. Probablement ja tens a casa llevat en pols, bicarbonat o surts de fruites, així com vinagre.

Si l’aigüera s’embussa i decideixes desembussar-lo tu mateix, pots utilitzar productes que tinguis a casa. L’important és saber barrejar-los correctament. No obstant això, si el problema es deu a la “incapacitat” de la canonada per a funcionar correctament, tard o d’hora hauràs de canviar-la o tornarà a embussar-se.

Des de temps immemorials, els remeis naturals s’han transmès de generació en generació. A les nostres àvies els funcionaven i elles els van aprendre de les seves mares. Així és com han arribat fins nosaltres remeis casolans com netejar les canonades amb vinagre. No obstant això, ets aquí perquè et preguntes si aquest remei realment funciona. Perquè continua llegint perquè et respondrem.

Taula de continguts

El mètode del vinagre i bicarbonat

Aquest remei casolà és un vell truc que utilitzaven les àvies per a arreglar les canonades embussades. Crea un líquid calent i àcid que pot dissoldre el greix i trencar l’embús. Depenent de la gravetat de l’embús, pot ser que aquesta mescla funcioni o que hagis de cridar a un lampista.

Necessites que t'ajudem?

Què és el vinagre blanc

El vinagre blanc s’obté de la fermentació de l’alcohol de malt, blat de moro o canya de sucre. També pot destil·lar-se a partir d’altres vinagres de vi. Més fort que el vinagre de sidra, s’utilitza en salses alimentàries com el quètxup, però es dilueix per al seu ús en amanides.

A més del seu ús per a la neteja de la llar, el lleixiu també s’utilitza per a mantenir brillants els colors dels teixits. Es comercialitza específicament per a aquest fi.

El vinagre blanc com a netejador

El vinagre blanc s’utilitza per a desembussar desguassos, però també pot emprar-se per a netejar sòls i altres superfícies. No obstant això, sol diluir-se en aigua abans d’usar-ho, perquè en estat pur pot ser corrosiu.

Utilitzem vinagre per a netejar canonades perquè actua com un potent corrosiu. I aquesta propietat és la que ho fa útil per a netejar canonades embussades. A més del vinagre, el bicarbonat sòdic ajuda a dissoldre les restes de sabó i altres tipus d’incrustacions. Altres productes domèstics que poden utilitzar-se de la mateixa manera són els refrescos de cola i la maionesa.

Es tracta d’un truc senzill i barat que pot solucionar embussos de lleus a moderats. La reacció química d’un àcid, el vinagre, amb una sal, el bicarbonat sòdic, produeix aigua i gas carbònic, que arrossegaran la brutícia per les canonades.

Com s'empra el vinagre com a agent de neteja de canonades?

Aboca mitja tassa de bicarbonat pel desguàs. És normal que s’acumuli una petita quantitat d’aquesta substància en l’entrada del desguàs; no es preocupi: baixarà. A continuació, aboca mitja tassa de vinagre i espera 20 minutos al fet que es produeixi la reacció.

Finalment, has de bullir uns 3 litres d’aigua i abocar-la lentament. Si l’embús empitjora, utilitza un desatascador. Tindràs una canonada neta durant molt de temps.

Vinagre para limpiar tubVinagre per a netejar canonadeserías

Per a evitar danys en les canonades, prengui aquestes precaucions quan utilitzi vinagre com a netejador de canonades:

 • La seva solució casolana de vinagre no substitueix l’ajuda de professionals qualificats. Especialment quan parlem d’embussos greus que es produeixen en zones de les canonades allunyades dels desguassos. Aquest tipus d’embussos requereixen inspeccions amb cambra i, a vegades, fins i tot obres.
 • Per a un manteniment bàsic però eficaç, aboca vinagre blanc i bicarbonat pels desguassos de la cuina i el bany. Aquesta solució no eliminarà els embussos més greus, però pot ajudar temporalment. En qualsevol cas, el millor és buscar ajuda professional.
 • Vagi amb compte si viu en una casa amb un sistema de lampisteria antic. Com ja hem dit, el vinagre és molt corrosiu. I si no s’ha diluït adequadament, ho és encara més. Si utilitza vinagre en canonades corroïdes sense diluir-ho abans, el problema podria empitjorar en lloc de millorar.

Encara que aquest mètode funciona bé, té els seus inconvenients. El desavantatge és que porta bastant temps i ha de repetir-se diverses vegades perquè sigui eficaç. Pot resultar tediós, però els resultats valen la pena.

Es pot usar vinagre per a eliminar males olors en les canonades?

Causes de la mala olor en les canonades

Abans de conèixer els remeis casolans per a eliminar les males olors de canonades i desguassos, és important saber per què es produeixen aquestes olors i què es pot fer per a evitar que es repeteixin.

 • Si utilitza detergents o sabons en la cuina o el rentavaixella, les substàncies químiques que contenen degraden a poc a poc les seves canonades. El greix també s’acumula amb el temps, desprenent una forta mala olor.
 • L’aigua estancada pot trobar-se en les canonades. Això crea un brou de cultiu per a bacteris i floridura. Tanmateix, si les zones estancades es netegen amb regularitat, és possible evitar que els microorganismes proliferin en elles.
 • Amb el temps, les canonades que surten d’aixetes i vàters poden degradar-se a causa de la humitat i la floridura. També proporcionen el millor entorn perquè creixin llevats i bacteris. L’aigua estancada juntament amb el material de rebuig forma capes que poden obstruir les seves canonades!
 • Les restes de menjar que es van accidentalment pel desguàs són els culpables de les males olors i els embussos en les canonades.

L'ús de vinagre per a evitar males olors

Per a eliminar la mala olor de les canonades, provi de netejar-les amb un compost a base de bicarbonat sòdic i vinagre blanc. El bicarbonat de sodi i el vinagre blanc són dos ingredients respectuosos amb el medi ambient que maten els fongs, eliminen l’acumulació de greix i netegen altres substàncies causants de la mala olor.

Si l’aigüera de la teva cuina desprèn males olors, prova aquesta senzilla recepta:

 • 200 ml vinagre blanc
 • 100 gr bicarbonat de sodi
 • ½ litre d’aigua calenta

Com utilitzar aquesta mescla:

 1. Portar a ebullició mig litre d’aigua. Afegeix el vinagre blanc abans que bulli i remou. Quan hagi bullit del tot, afegeix el bicarbonat de sodi en la canonada que vulguis netejar.
 2. Una vegada que la mescla de vinagre i aigua s’hagi retirat del foc, aboca-la pel desguàs perquè es barregi amb el bicarbonat de sodi que ja està dins de la canonada.
 3. Per a evitar que caigui aigua o altres substàncies en les canonades, col·loqui un tap en l’entrada de les canonades durant almenys una hora.

Pots preparar la teva pròpia solució netejadora amb bicarbonat de sodi, vinagre blanc i aigua tèbia. Aquesta combinació ecològica és una alternativa més barata que els productes de neteja comercials.

Es tracta d’una solució que requereix una certa disciplina, ja que cal detenir-se cada cert temps i preparar el compost, per a després abocar-lo pel desguàs. No sempre s’obtenen els millors resultats de neteja.

Per a prevenir qualsevol problema, és convenient que un professional realitzi un primer diagnòstic de les seves canonades. Crida’ns i t’ajudarem a saber si pots netejar-les amb vinagre o si hauràs de fer una inversió major.